Tips on buying a Noriker horse.....

   

Sorry, this page is not translated yet
for this moment only in Dutch but you can look at the photo's.
We are working on further updates and a full translation!
If you have any questions do not hesitate to contact us.

Er zijn niet zoveel Norikers in Nederland en al helemaal niet in België. Toch zijn er zeer regelmatig mensen die belangstelling hebben voor het ras, soms omdat ze erover gelezen hebben, soms omdat ze iemand kennen die er een heeft. Bij de Noriker vereniging is veel informatie te vinden, helaas zijn er geen boeken in het Nederlands over het ras.

Bij deze een aantal tips die kunnen helpen bij het wel of niet willen kopen van een Noriker.

1) De Noriker is een braaf, werkwillig paard dat uitstekend luistert naar de stem commando’s, dat is natuurlijk heel handig bij het mennen. Maar U moet het Uw paard wel eerst leren! Net als bij de Golden Retriever worden ze niet opgevoed geboren en moet U er wel degelijk veel tijd en geduld in steken voordat U een goed gemanierd, goed getraind paard heeft.


Alice en Bob Jonchere
met Annanuschka en Tiger

Een Noriker is een bergpaard, dat betekent dat als hij schrikt hij eerst stokstijf stilstaat, even nadenkt wat er aan de hand is en dan pas reageert. Als hij dat niet zou doen in de bergen was hij in het eerste jaar dat hij naar de alm gebracht was al verongelukt. Dit in tegenstelling tot de ‘warmbloed”-paarden die schrikken, eerst zover mogelijk wegrennen en dan pas bedenken wat er aan de hand is. Hier kunt U natuurlijk prima Uw voordeel mee doen, zeker als U relaxed lange buitenritten wilt maken onder het zadel of met de wagen. Als U uw paard goed getraind hebt en hem regelmatig met vreemde situaties in aanraking brengt kunt U dit eindeloos uitbreiden zodat het nooit saai wordt.

2) Zoekt U een paard om voornamelijk dressuurrondjes in een bak te rijden of om Uw leerlingen uur na uur op een braaf paard te laten oefenen? Koop dan geen Noriker: na twee rondjes in de bak hebben ze het wel gezien en staan gewoon stil of gaan klieren en dan is de lol er snel af.

3) Wilt U Uw Noriker in een pensionstal zetten waar ze per dag een uurtje buiten mogen en de rest van de tijd in een box staan? Nee, geen Noriker kopen. Die willen buiten, het liefst in een grote wei met een schuilstal want wat ze de hele dag doen is lopen, lopen en nog eens lopen. En eten natuurlijk.

4) Een Noriker is een sober paard, dat staat tenminste in de literatuur. Nou, dan help ik U uit de droom want een koudbloed c.q. een Noriker eet beduidend meer dan een warmbloed. Als voorbeeld geven we hier de aanbevelingen van het stamboek in Oostenrijk:

Rationsbeispiele für Noriker

      vE vRp  
  Erhaltungsbedarf / 700 kg 81,60 MJ 408 g  
  10 kg Heu 79,90 MJ 590,00 g  
    Mais -- --  
    Hafer -- --  
  1 Liter Weizenkleie 4,70 53,50  
  1 Liter Rübenschnitte 6,17 24,00  
      90,77 MJ 667,50 g  
      vE vRp  
  Erhaltungsbedarf / 800 kg 90 MJ 450 g  
  10 kg Heu 79,90 MJ 590,00 g  
    Mais -- --  
    Hafer -- --  
  1 Liter Weizenkleie 4,70 53,50  
  1 Liter Rübenschnitte 6,17 24,00  
      90,77 MJ 667,50 g  
      vE vRp  
  Mittlere Arbeit / 700 kg 115 MJ 550 g  
  10 kg Heu 79,90 MJ 590,00 g  
  1 Liter Mais 13,70 67,00  
  1 kg Hafer 11,60 86,00,00  
  1 Liter Weizenkleie 4,70 53,50  
  1 Liter Rübenschnitte 6,17 24,00  
      116,07 MJ 820,50 g  
      vE vRp  
  Mittlere Arbeit / 800 kg 130 MJ 650 g  
  10 kg Heu 79,90 MJ 590,00 g  
  2 Liter Mais 27,40 134,00  
  1 kg Hafer 11,60 86,00,00  
  1 Liter Weizenkleie 4,70 53,50  
  1 Liter Rübenschnitte 6,17 24,00  
      129,77 MJ 887,50 g  

Erhaltungsbedarf=Onderhoudsbehoefte, Heu=Hooi, Mais=Mais, Hafer=Haver, Weizenkleie=Tarwezemelen, Rübenschnitte=Bietenpulp (nat!)
       

Als U na het inwinnen van zoveel mogelijk informatie en de bovenstaande tips in het achterhoofd toch serieuze interesse heeft in een Noriker hebben we de volgende paarden te koop:

         


Valentino 2009

Valentino-Vulkan, no.:173-0877-02, geb.: 01-05-2002, Schwarzflecktiger
Helaas, drie hengsten op het terrein is teveel. Daarom hebben we besloten voor Valentino een nieuwe baas te zoeken. Hij staat nu noodgedwongen vaak binnen, wel in een box van 60 m2, maar toch niet wat hij (en wij)graag willen. Valentino is nog hengst, vorig jaar vader geworden van een prachtig, elegant voltiger merrieveulen en een stoer donkerbruin hengstveulen (zie veulens 2010). Daarna heeft hij niet meer gedekt. Hij heeft absoluut geen 'hengstenstreken zoals bijten of slaan en is totaal betrouwbaar. Hij heeft als jong paard in de kudde gelopen en is echt sociaal naar andere paarden. Hij is leergierig, loopt keurig aan de lijn (geen hengstenketting!), is braaf bij de smid en in de trailer. Door zijn prachtige kleur is hij een opvallende verschijning en omdat hij niet zo groot is (ca. 1.58 m), een makkelijke maat voor niet al te grote en/of lenige mensen. We zoeken voor hem een baas of bazin die veel met hem gaat doen en zijn talenten weet te waarderen.

 


Oktober 2005 Valentino leert kunstjes (foto's Els

 


23-5-2011 Tûvallo

Tûvallo-Vulkan, Hengst, geboren 7-5-2010
Tûvallo heeft voor een Noriker een heel aparte kleur: donkerbruin, bijna zwart met zwarte manen en benen. Hij is (nog) niet zo groot, heeft een mooi hoofd met een klein kolletje en zware benen. Na het afspenen had hij een moeilijke periode waarin we heel wat met hem getutteld hebben. Hij is dan ook schaapmak, niet nerveus, zeer op mensen gericht en sociaal met andere paarden. Zijn nieuwe baas kan hem nog helemaal naar zijn of haar hand zetten en omdat hij zeer leergierig en nergens bang voor is zal hij vlot en gemakkelijk gaan uitgroeien tot een lief paard dat voor alle disciplines geschikt is. Hij heeft een Oostenrijks paspoort, is gechipt en geënt.

 
 
Brina en Frodo augustus 2010
 


201001 Frodo en Bryna, januari 2010

Frodo-Vulkan, hengst, geboren 22 juni 2009.
Kleur warm kastanjebruin met zwarte manen, staart en benen. Hij heeft een unieke bles, daaraan zullen we hem altijd herkennen: een soort halve maan. Vader Tommy-Vulkan, Moeder Paphos Finni. Frodo is zeer fors voor zijn leeftijd en wordt een groot stevig paard. Het is nu al een echte hengst, charmant naar de dames en uitermate doortastend als het om eten gaat. Door zijn prachtige kleur en ruime gangen een echte blikvanger. Zijn moeder is een tamelijk eigenwijze, dominante merrie, aan Frodo merken we daar nog niets van maar een consequente, niet al te flauwe baas is aan te raden.

 


Fini en Frodo, juni 2009


Frodo, januari 2010


Frodo, augustus 2009


23-5-2011 Chanou en Frodo


23-5-2011 Chanou en Frodo

 

Chanou, merrie, geboren 16-08-2003.
Kastanjebruin met zwarte benen, staart en manen. Niet al te groot, heeft een prima gangwerk en extreem goede hoeven. Dit is een uitgesproken “moeilijk” paard, zeer eigenwijs en slim en weet precies wanneer ze te ver gegaan is. Voor de juiste baas zullen we in dit geval een goed blijvend tehuis belangrijker vinden dan de prijs.


Chanou, mei 2010

 


Linda mei 2011

Linda, merrie, geboren 1-3-1993, Vos, 2A
Linda is een oudere, ervaren merrie. Ze is geleerd onder het zadel en voor de wagen. In de omgang braaf en zeer sociaal naar andere paarden. Ze is een prima leerpaard voor de beginnende ruiter of als leidpaard om "groene" paarden voor de wagen te beleren. Ze is heel fijngevoelig en de nieuwe eigenaar zal haar volle vertrouwen moeten hebben voordat ze hiervoor optimaal kan functioneren. Ze is een volle vos en heeft een mooi besneden hoofd. oorspronkelijk komt ze uit Tirool, heeft een vol papier, is door het stamboek in Oostenrijk met 2A bekroond. Ze heeft haar mooie hoofd en kleur ook aan haar veulens doorgegeven. Ze kan nog ingezet worden voor de fokkerij hetgeen, gezien haar bijzondere bloedlijn (Elmar) voor het ras positief zou zijn. Ze leeft in de kudde van Siegfried Elmar (Rocco) en is wellicht drachtig.

 

Tuxner-Sissi (Tuxy) geb.: 26-02-1996 Vos 2B
Tuxy valt direct op door haar aparte kleur: donkervos met een mooie bles. Helaas heeft ze grijsachtige i.p.v. spierwitte manen. Toch is ze, ook met name door haar zware bouw een imposante merrie. Ze is geleerd onder het zadel en voor de wagen in tweespan. Ze is lief, gewillig en gehoorzaam. Ze is (nog) niet gedekt. Door het karakter en postuur is ze prima geschikt voor de iets zwaardere ruiter en zowel voor beginners als voor ervaren paardenmensen. Een prima paard voor lange buitenritten, ook voor de wagen. Tuxy heeft een vol stamboekpapier, is opgenomen in het hoofdstamboek. Ze is een goede moeder en kan zeker ook nog voor de fokkerij worden ingezet.


Tuxy maart 2010

 


Elvya juni 2010

Elvya geb.: 18-03-2003 Braunschabraktiger
Elvya was als veulen heel licht van kleur, bijna valk. Ze is dan ook in het veulenstamboek opgenomen als brauntiger. Haar moeder Freya (Eiklar-Freni) is dat wel maar Elvya is uiteindelijk bruin met zwarte manen en staart geworden......... Ze is nog niet beleerd, heeft haar eerste veulen gehad in 2009 (Darenka) en is nu drachtig van Wotan Nero. Zij is een lief, leergierig paard, qua karakter een echte Noriker. Als fokmerrie is ze zeer geschikt, ze moet nog worden opgenomen in het hoofdstamboek de eerst volgende keer dat de keurmeesters uit Oostenrijk er zijn. Goed paard voor een niet al te zware ruiter met ervaring in het beleren 9of professioneel in laten rijden). Een Noriker beleren is in bijna alle gevallen dagelijks een korte periode iets oefenen zonder geschreeuw of gebrul. Binnen een maand en vaak veel sneller hebben ze dan alle noodzakelijke dingen onder de knie.

 

Lucky-Madonna, merrie, geboren 20-03-1997.
Wit met hier en daar een stippel en wat grijze “wolkjes”. Niet heel erg groot, kan prima lopen. Is ooit voor de kar geleerd en heeft onder het zadel gelopen maar dat is al weer een aantal jaren geleden. Eigenlijk moet je met haar helemaal opnieuw beginnen maar dan zal ze snel de draad weer oppikken. Geschikt voor een niet al te zware dame die consequent maar niet hard is, niet schreeuwt of zenuwachtig is. Een lief paard naar mensen en niet dominant naar andere paarden.


Lucky, augustus 2010

 
Lucky augustus 2010

   


Fini juni 2009Indien U belangstelling heeft voor één of meerdere van deze paarden geven we U gaarne via de mail of per telefoon meer informatie.